Żywność ekologiczna
to produkty pochodzące z gospodarstw certyfikowanych, które muszą spełniać określone warunki i są regularnie kontrolowane. W takich gospodarstwach nie wolno:
* stosować w uprawach sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin;
* używać w hodowli pasz przemysłowych, antybiotyków, stymulatorów wzrostu;
* wykorzystywać w przetwórstwie dodatków takich jak barwniki, konserwanty, stabilizatory, wzmacniacze smaku i zapachu, substancje emulgujące i powlekające.
System kontroli i certyfikacji produktów ekologicznych, obowiązujący w krajach UE ma zapobiegać rynkowym i marketingowym manipulacjom tak, by produkty "ekologiczne" rzeczywiście były ekologiczne.
Na etykietce produktu ekologicznego powinniśmy znaleźć:
* wspólnotowy znak "Rolnictwo ekologiczne";
to produkty pochodzące z gospodarstw certyfikowanych, które muszą spełniać określone warunki i są regularnie kontrolowane. W takich gospodarstwach nie wolno:
* stosować w uprawach sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin;
* używać w hodowli pasz przemysłowych, antybiotyków, stymulatorów wzrostu;
* wykorzystywać w przetwórstwie dodatków takich jak barwniki, konserwanty, stabilizatory, wzmacniacze smaku i zapachu, substancje emulgujące i powlekające.
System kontroli i certyfikacji produktów ekologicznych, obowiązujący w krajach UE ma zapobiegać rynkowym i marketingowym manipulacjom tak, by produkty "ekologiczne" rzeczywiście były ekologiczne.
Na etykietce produktu ekologicznego powinniśmy znaleźć:
* wspólnotowy znak "Rolnictwo ekologiczne";
* informację " Rolnictwo ekologiczne - system kontroli WE";
* nazwę i kod (numer) jednostki certyfikującej - upoważnione do certyfikacji są organizacje: AGROBIOTEST, ECOLAND, ECOCERT, SKAL;
* nazwę i adres producenta/właściciela/sprzedawcy;
* nazwę produktu i kod partii towaru.
Aby znaleźć zdrową żywność, musisz znać eko-znaki.
Eko-znaki czyli co powinien wiedzieć inteligentny konsument.
Coraz więcej produktów, które możemy nabyć w sklepach zawiera symboliczne znaki z motywami roślin bądź zwierząt. To ekoznaki. Od dawna bardzo popularne na świecie i coraz modniejsze w Polsce. Symbole te, umieszczone na różnych wyrobach, dla konsumentów mają stanowić wyraźną informację, że produkt, po który sięgają został wykonany w trosce o środowisko naturalne. Co to może oznaczać? Bardzo wiele. Ekologiczne wyroby bywają zdrowe, energooszczędne, nie emitują hałasu, są bezpieczne dla wody, powietrza i gleby itp. W Polsce moda na ekoznaki na dobre rozpoczęła się wraz z przystąpieniem naszego kraju do Unii Europejskiej. Historia ekolabellingu, a więc towarowych oznakowań ekologicznych jest jednak znacznie dłuższa i na świecie i w naszym kraju.
Przykładowe eko-znaki - wybrał Kuba
Nietestowany na zwierzętach – znak ten
najczęściej pojawia się na kosmetykach. Informuje nas, że w badaniach
laboratoryjnych przeprowadzanych przed dopuszczeniem produktu na rynek nie
brały udziału zwierzęta.
Dbaj o czystość - symbol przypomina, że opakowanie po zużytym produkcie należy wyrzucić do
kosza, tak aby nie zaśmiecać otoczenia.
Znak EKO - przyznawany jest polskim i zagranicznym produktom niepowodującym negatywnych
skutków dla środowiska naturalnego oraz spełniającym szereg kryteriów
odnoszących się do ochrony zdrowia, środowiska a także ekonomicznego
wykorzystania zasobów.
Ekoland - to najlepiej rozpoznawalny w Polsce znak ekologiczny przeznaczony
dla ekologicznej żywności.
Nasze
Przygotowała - Eliza
Składniki
Składniki
• 1
kilogram truskawek
• 200 mililitrów słodkiej śmietanki 10%
• 1 płaska łyżka rozrobionej zimnej wodzie mąki
ziemniaczanej, lub truskawkowego kisielu
• 5-8 łyżek cukru zależy jak się lubi
• 250 gramów ugotowanego makaronu
Przygotowanie
Truskawki umyć , przesypać cukrem, zalać 1,5 litrem
gorącej wody, jak się zagotuje wlać rozrobioną mączkę lub kisiel - gotować nie
dłużej jak 10 minut. Przestudzić, wlać śmietankę jednocześnie energicznie
mieszając.
Podawać najlepiej na zimno w gorące dni. ☺
/gimp/
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 5 minut
· ok. 350 g mięsa mielonego
· 4 plasterki sera żółtego
· 1 pomidor
· 3 rzodkiewki
· ½ papryki
· 2 ogórki kiszone
· 2 średnie cebule
· garść rukoli
· majonez, ketchup
· sól, pieprz, curry, pieprz , bazylia, oregano
· bazylia świeża, pietruszka
Jedną cebulę obieramy,
kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy ją do mięsa mielonego
wraz z przyprawami: solą, pieprzem, curry, bazylią, oregano, pietruszką.
Każdego kotlecika spłaszczamy dłonią.Drugą cebulę kroimy w plastry i lekko
podsmażamy na patelni. Pomidora i inne warzywa kroimy w plasterki. Bułki
przekrawamy wzdłuż i każdą cześć podgrzewamy na ruszcie opiekacza. Rozgrzewamy
patelnię z odrobią tłuszczu i smażymy kotlety przez około 2- 3 minuty na złoty
kolor. Pod koniec smażenia kładziemy na nie po plasterku sera żółtego (ma się
rozpuścić na nim). Po usmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik, w celu
pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Na dolnej części bułki układamy liść sałaty
lodowej, smarujemy go majonezem i ketchupem, następnie kładziemy podsmażone
krążki cebuli, plaster pomidora, posypujemy listkami bazylii.
Hamburgera
przykrywamy górną częścią bułki.
Lekka i zdrowa sałatka owocowa - przygotowała Klaudia Miłosz
SKŁADNIKI:
2 banany
3 kiwi
Kilka
winogron białych i czerwonych
Lekka i zdrowa
sałatka owocowa - PRZYGOTOWANIE:
Banany obieramy i
kroimy na plasterki. Kiwi i mandarynki też obieramy i dzielimy na kawałki.
Ananasa kroimy na niewielkie kawałki.Winogrona kroimy na połówki. Wszystkie
owoce razem mieszamy i lekko mieszamy z kilkoma kropelkami soku ananasa.
Podajemy od razu po przygotowaniu. Możemy podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Najlepiej przygotowaną podać w niewielkiej misce.
I tak wygląda
lekka i zdrowa sałatka owocowa :D
Przygotował - Krzyś
/gimp/
Składniki:
2 szklanki orzechów włoskich
3/4 szklanki zmielonych daktyli
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
ok. 1 łyżki wody
ok. 1/3 szklanki carobu (zamiennik kakao)
Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym.
Wykładamy cienką warstwę do naczynia na tarte lub małą blaszkę do
pieczenia.
Polewa czekoladowa:
1/2 szklanki syropu klonowego
1/2 szklanki carobu
1/4 szklanki oleju kokosowego
szczypata soli
Do garnka dajemy wszystkie składniki oprócz oleju
kokosowego. Podgrzewamy, dodajemy olej kokosowy i rozpuszczamy. Wylewamy na
ciasto i wstawiamy do lodówki aby wystudzić.
„Czekolada” jest bardzo smaczna ze świeżymi malinami.
Jeżeli nie mamy świeżych możemy użyć mrożone. Rozmrażamy, miksujemy i używamy
jako polewę.
Hot dogi z kapustą i parówkami
Jeśli lubisz
hot dogi, koniecznie wypróbuj mój przepis! - Bartek
Przepis na 4–6 porcji:
- 12 naleśników
- 12 cienkich parówek
- 40 dag kiszonej kapusty
- cebula
- 10 dag pieczarek
- 3 suszone grzyby
- 4 łyżki oleju
- mielona papryka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Kapustę pokrój, podlej wodą, duś 30 minut z przyprawami i grzybami. Cebulę i pieczarki pokrój, podsmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj do kapusty, duś 5 minut.
2. Parówki obierz, podgrzej. Naleśniki posmaruj kapustą. Na brzegu naleśników ułóż parówki, zwiń w rulony. Naleśniki przekrój ukośnie na pół. Posmaruj olejem i zapiecz w piecu.
Proponuję przepis na pyszny, domowy ketchup,
czyli sos pomidorowy. Spytacie: po co robić ketchup, kiedy można go w każdej
chwili kupić w każdym sklepie spożywczym?
Odpowiedź na to pytanie możecie odnaleźć sami,
organizując sobie edukacyjną wycieczkę do sklepu spożywczego, a konkretniej do
półek z ketchupami.
Przejrzyjcie etykiety dostępnych na rynku
ketchupów, a być może uda wam się zauważyć, że w składzie większości z nich w
ogóle nie występują pomidory! Sos pomidorowy bez pomidorów? Brzmi to dość
absurdalnie, ale jest prawdą. Niektóre dostępne w sprzedaży ketchupy zrobione
są na bazie mąki ziemniaczanej, zagęszczaczy i barwników! Jeśli więc w naszej
kuchni stawiamy na zdrowie, tego rodzaju sosy „pomidorowe” omijajmy szerokim
łukiem. Stawiajmy na zdrową kuchnię z ketchupem domowej roboty.
Prezentuję poniżej sprawdzony przepis na ketchup,
wzbogacony nutką smaku jabłkowego.
Składniki:
- 3 litry domowego przecieru pomidorowego
- 1 litr domowego przecieru z jabłek
- 1 kg selera korzennego
- ¾ kg cebuli
- 3 strąki ostrej papryki
- sól, cukier
- do smaku można jeszcze dodać przyprawy: liść
laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, goździki, 1 główkę czosnku, 10 dkg
oleju słonecznikowego (lub sojowego).
Przygotowanie:
Przygotowywanie ketchupu rozpoczynamy od obrania
i pokrojenia na niewielkie kawałki cebuli i selerów. Całość zalewamy niewielką
ilością wrzącej wody, delikatnie solimy i gotujemy do uzyskania miękkości.
Następnie, ugotowane warzywa przecieramy przez sito, mieszamy z przecierem
pomidorowym i jabłkowym. Do tego dodajemy drobno pokrojoną ostrą paprykę, a
następnie wszystko dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Aby
uzyskać gęstą konsystencję sosu, zawartość garnka należy odparować, tak by sos
stracił połowę swej objętości. Na koniec duszenia, dodajemy przeciśnięty
czosnek i zmielone przyprawy aromatyczne, a następnie przyprawiamy całość solą
i cukrem (do smaku). Sos (jeszcze gorący) przekładamy do słoików i zalewamy
cienką warstwą oleju. Pasteryzujemy przez 15 min, wstawiając słoje do gorącej
wody.
Tak przygotowany ketchup możemy spożywać bez obawy o łamanie zasad zdrowego żywienia.
Życzę smacznego!
Grzanki z masłem czosnkowym, mozarellą i pomidorem - proponuje Oliwia
Grzanki to doskonała
alternatywa dla codziennych kolacji, a także ciekawy sposób na urozmaicenie
menu podczas rodzinnych spotkań.
Potrzebne składniki:
- Żytni chleb tostowy
- Pomidor
- Ser mozarella
- Pół kostki masła
- Ząbek czosnku
- Kilka liści szpinaku lub rukoli
- Oregano
- Sól, pieprz
Masło czosnkowe :
Do miseczki wrzucamy pół kostki miękkiego masła,
dodajemy pokrojony w drobną kostkę ząbek czosnku, dwie łyżeczki oregano i
odrobinę pieprzu. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowanie :
Chleb smarujemy masłem czosnkowym. Następnie kładziemy na kanapkę plasterek mozarelli, plasterek pomidora oraz liść szpinaku ( można tworzyć dowolne kompozycje i użyć np. sera pleśniowego, liści rukoli itp.). Przygotowane tosty możemy posypać szczyptą bazylii, oregano lub soli. Następnie wkładamy je na ok. 5-7 minut do piekarnika, który nagrzaliśmy wcześniej do temperatury 180 stopni.
Chleb smarujemy masłem czosnkowym. Następnie kładziemy na kanapkę plasterek mozarelli, plasterek pomidora oraz liść szpinaku ( można tworzyć dowolne kompozycje i użyć np. sera pleśniowego, liści rukoli itp.). Przygotowane tosty możemy posypać szczyptą bazylii, oregano lub soli. Następnie wkładamy je na ok. 5-7 minut do piekarnika, który nagrzaliśmy wcześniej do temperatury 180 stopni.
Raz, dwa i gotowe. Smacznego !
Składniki :
- placki do tortilli np. Mission Deli Wrap 2 szt.
- pomidor
-pierś z kurczaka
- ogórek
-papryka
-sałata
-olej z pestek winogron lub oliwy z oliwek
Składniki na sos czosnkowy do tortilli :
- 2 ząbki czosnku
- jogurt naturalny (
200 mililitrów )
-majonez (200 mililitrów)
-sól
-natka pietruszki
Sposób przygotowania sosu czosnkowego do tortilli :
Czosnek posiekaj, a następnie rozgnieć dobrze nożem na gładką pastę. Do
miseczki dodaj majonez oraz rozgnieciony czosnek. Posiekaj natkę pietruszki i
dodaj do miseczki z majonezem i czosnkiem. Wymieszaj wszystkie składniki.
Sposób przygotowania tortilli :
Pierś z kurczaka kroimy na średnie kosteczki po czym
rozgrzewamy patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju. W międzyczasie na 30 sekund
dajemy do mikrofali ciasto na tortillę. Polewamy
ciasto sosem czosnkowym i nakładamy
warstwowo: sałatę, pomidor, paprykę, ogórka oraz na samą górę kosteczki
usmażonej piersi z kurczaka. To wszystko jeszcze raz oblewamy sosem czosnkowym,
lecz teraz trochę mniej.
SMACZNEGO :)
Prezentacje multimedialne w PowerPoint, przygotowane przez uczniów klas 2.
Karolina from nauczyciel1
Kuba from nauczyciel1
Mateusz from nauczyciel1
Emilka from nauczyciel1
Happening- zorganizowany przez 2 klasy
Jedz ser, będziesz zdrowszy!
Uczniowie klas 2 rozwiazywali krzyżówkę o zdrowiu na tablicy interaktywnej.
Krzyżówkę przygotowały Natalia i Wiola z klasy 5, za pomocą programu CrossWord.
Uczniowie klas 2 dowiedzieli się dużo ciekawostek o serach i zostali zaproszeni na degustacje różnych rodzajów sera.
Co takiego zdrowego jest w serze?
Wapń, potas, fosfor, cynk, wit. A i sporo białka. De facto 7 gram sera żółtego zawiera podobne ilości składników odżywczych jak szklanka mleka. Dodatkowo, ser wpływa korzystnie na nasze zęby, utrzymując korzystne ph w jamie ustnej i obniżając demineralizację (dzięki czemu kamień odkłada się wolniej).
Zawarty w nim cynk działa wzmacniająco na włosy, zapobiegając ich wypadaniu, a także przyczynia się do zachowania ładnego wyglądu paznokci.
Największymi producentami różnego rodzaju serów są Francuzi, Włosi, Szwajcarzy i Holendrzy.
Spośród ponad 4 tys. rodzajów sera, w Polsce wytwarza się ok. 90 gatunków. Poszczycić się możemy m.in. tradycyjnymi serami górskimi (bryndza, oscypek, bundz), żółtymi serami podhalańskimi oraz popularnymi twarogami. Jednym z najbardziej znanych polskich serów jest oczywiście Oscypek.
Od 2007 roku Oscypek jest polskim produktem regionalnym chronionym przez prawo Unii Europejskiej. Jednak jako pierwszy spośród polskich produktów spożywczych zarejestrowany został ser Bryndza. Typowo polskim serem pozyskiwanym z mleka krowiego i posiadającym kremową konsystencję jest twaróg. Wyśmienicie smakuje zarówno przyrządzony na słodko z dżemem lub miodem, jak również na ostro z dodatkiem szczypiorku, śmietany, rzodkiewki, czosnku lub ogórka.
Jedz wapń, unikniesz osteoporozy i wzmocnisz kości. Już jeden plasterek żółtego sera dziennie, pomoże nam uchronić się przed osteoporozą, ponieważ zawiera więcej dobrze przyswajalnego wapnia niż szklanka mleka.
B jak białko. Żółty ser to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, którego nasz organizm nie umie sam wytwarzać. Jest ono podstawowym budulcem organizmu człowieka, a zawarte w nim aminokwasy wchodzą w skład każdej komórki naszego ciała.
Wiosenna porcja energii. Ze względu na wysoką kaloryczność, ser najlepiej spożywać rano. Podany na śniadanie zapewni pokaźną dawkę energii na cały dzień, a dzięki zawartości serotoniny, którą można znaleźć w także w czekoladzie, poprawi humor.


























Brak komentarzy:
Prześlij komentarz